vineri, 15 aprilie 2016
Despre noi si despre astrologie, in "Ritmuri Astrale" - cu Valeria Grigoras
Când vorbim de astrologie, există două căi de abordare: una din punct de vedere a ceea ce este și cealaltă referitoare la ce/cum ar trebui să fie. Și evident, cele ce urmează reprezintă punctul meu de vedere.
Astrologia după unii este știință, după alții este spiritualitate, iar altă parte a lumii o consideră pur și simplu instrument de divinație. Eu cred că este câte puțin din fiecare.
Este știință clar deoarece are la bază o sumă de teorii și de reguli, de măsuri exacte și obligatorii de la care nu te poți abate, fundamentate în mii de ani de studii, practici și cercetări – care de altfel continuă și astăzi.
Pe de altă parte este spiritualitate în măsura în care, după mine, orice profesionist din domenii care au contact direct cu omul, cu mintea și sufletul acestuia în special, trebuie să dețină controlul asupra a ceea ce face sau zice. Să ne gândim la profesori, cum relaționează cu elevii unul cu o spiritualitate profundă și cum o face unul pentru care elevul este un instrument de lucru și atât. După aceea judecătorii și avocații, cunoașteți sintagma ”litera și spiritul legii”. Unde legea are lacune, fac apel la propria inspirație care dacă nu este justă poate crea adevărate dezastre. Divinitatea este singura care îl călăuzește drept și mai ales dezinteresat! Doctorii, artiștii, ce mai, până la urmă putem înșira aproape tot tabelul de coduri CAEN!
Ei bine, similar, și astrologia presupune pe lângă calcule exacte, responsabilitate și inspirație. Interpretarea unei hărți astrale se face numai în scopul de a îndrepta nativul către adevărata lui menire, de a-i arăta oportunitățile ființei sale sau oportunitățile momentului, lucruri care îi crează un anumit confort, ca atunci când ne echilibram roțile la mașină și nu mai avem devieri și trepidații.
Astrologia este un instrument de divinație deoarece printr-o analiză se poate anticipa în mare ce poate face sau către ce se îndreaptă nativul. Dar, la extrema cealaltă, și inginerul (acela spiritual și responsabil) anticipează fenomene pentru care calculează o anumită structură care să facă față unei provocări prestabilite. Dar asta nu înseamnă că a ghicit viitorul structurii. Inspiratia Divină însă (nivelul spiritual) îl ajută să găsească soluția optimă, estetică, economică, etc. Meteorologul nu mai vorbim. Daca acesta te avertizează că mâine ploua, se spune că ți-a ghicit viitorul? Tu poți să pleci dezbrăcat și să ai probleme, poți să îți iei umbrela sau poți foarte bine să stai acasă. Liberul arbitru este liber! Deci și astrologul este undeva acolo, printre profesioniști. Îți dă niște direcții pe care poți să le parcurgi, poți să alegi, poți să intenționezi ceva într-o perioadă sau alta. Viitorul și-l construiește fiecare singur.
Astrologia trebuie tratată ca ceva normal, necesar, benefic și ca având în viețile oamenilor un loc distinct. Astrologia nu înlocuiește nici medicul, nici profesorul, nici preotul, nici psihologul. Este posibil ca să fie tocmai aceea care te atenționează ca trebuie să apelezi la aceștia la un moment dat și să fie aceea care integrează informația, care te face să înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta, cum să le eviți pe cele neplăcute, cum să-ți aduci lucrurile bune în jurul tău. Efortul însă este al nativului în primul rând.
Mai este o problemă. Să ne facem, ca astrologi, înțeleși! Din expunerile tehnice oamenii nu înțeleg mare lucru, informațiile pur comerciale nu fac bine nimănui, și atunci cum facem?
Facem ceva asemănător cu ce fac cei de la Iași!
La Ritmuri Astrale, simpozionul de astrologie care are loc la Iași la fiecare echinocțiu de primăvară, s-a găsit în opinia mea echilibrul între informația pur tehnică, informație care te bazează, te credibilizează ca astrolog și, aceea comunicare directă către cei interesați din afara domeniului. Simpozionul a oferit informație fără a cădea în comercial și fără a leza profesionalismul colegilor astrologi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu